Wapenstilstand

zondag 4 november te Wijnendale
zondag 11 november te Torhout

 

Op 11 november 1918 om 5 uur 's nachts werd de Duitse capitulatie in een treinwagon op het westelijk front in Rethondes (Forêt de Compiègne) getekend door Foch en de Duitse delegatie, maar de wapenstilstand ging pas in om 11 uur. Tijdens deze laatste 6 uur vielen aan beide kanten nog vele slachtoffers, terwijl de overgave al ondertekend was.

In België wordt sinds 1922 ieder jaar op deze dag in aanwezigheid van de Koning de wapenstilstandsceremonie gehouden aan het Graf van de onbekende soldaat, vandaag niet alleen om de slachtoffers van de Eerste Wereldoorlog te gedenken, maar ook die van de Tweede Wereldoorlog en alle andere oorlogen in de wereld.

Traditiegetrouw organiseert het stadsbestuur van Torhout ook deze herdenking.
Dit jaar gaat de plechtigheid te Wijnendale door op zondag 4 november.

Op zondag 11 november wordt iedereen om 9.30 uur voor  het stadhuis verwacht voor deelname aan het wapenstilstandsfeest. Wij vragen aan alle verenigingen, scholen en particulieren aanwezig te zijn op deze 11 novemberviering uit respect voor degenen die door oorlogen of bezetting op een of andere manier geleden hebben. Maar ook voor degenen die rechtstreeks of onrechtstreeks hebben meegewerkt omdat wij nu in vrijheid kunnen leven.
Om 10 uur is er in de decanale kerk een plechtige dienst ter nagedachtenis van de Belgische militaire en burgerlijke oorlogsslachtoffers. Na de mis gaat het in stoet naar het monument op het Conscienceplein waar een bloemenhulde wordt gebracht. Afsluitend volgt nog een  academische zitting met receptie op het stadhuis.

Zoeken

 

Links