Van melk tot kaas

Leerjaar 5de - 6de leerjaar/ 1ste graad secundair
Periode januari-februari
Lesduur 2 1/2 uur
Meebrengen Keukenhanddoek
Begeleiding educatief medewerker kinderboerderij

 

  

Beschrijving van de les

Stapsgewijs worden de verschillende fasen bij het kaasmaken uitgelegd en gedemonstreerd. Daarna is het de beurt aan de leerlingen. Ze maken per tafel hun eigen kaasbolletje. Tijdens het stremmen gaan we een kijkje nemen bij de koeien. Op het einde wordt uitgelegd wat er verder met het kaasbolletje gebeurt. Het pekelen en het rijpen gebeurt op de kinderboerderij.

De kaasbolletjes worden op de afgesproken datum door de leerkracht afgehaald.

Lesdoel

Na de les weten de kinderen uit eigen ervaring hoe kaas gemaakt wordt. Ze kennen de verschillende stappen in het bereidingsproces en weten wat de belangrijkste kenmerken van de verschillende kaassoorten zijn.

 

Zoeken

 

Links