Van graan tot brood

 

Leerjaar 3° kleuter (vanaf 2° trimester) / 1° t.e.m. 6° leerjaar / 1° graad secundair
Periode september t.e.m. juni
Lesduur 2 uur
Meebrengen keukenhanddoek
Begeleider educatief medewerker kinderboerderij

  

 

Beschrijving van de les

Brood wordt elke dag gegeten. Aan de hand van didactisch materiaal (graanmolen, film, miniatuurlandbouwvoertuigen) ontdekken de kinderen stap voor stap welke grondstoffen er nodig zijn en hoe ze verwerkt worden tot ingrediënten voor het brood. De kinderen gaan met hun handen hun eigen broodje maken en versieren het met hun klasnummer. Tijdens het rijzen en het bakken kunnen de kinderen onder toezicht van de leerkacht een bezoek brengen aan de dieren of spelen in de speeltuin.

Lesdoel  

De kinderen kunnen na afloop van de les de grondstoffen opsommen die nodig zijn voor het maken van brood. Ze weten waar graan vandaan komt, ze kennen de relatie tussen graan en meel en ze hebben hun eigen broodje gemaakt.

De varianten: koekenbrood, chocoladebrood, suikerbood, pistolets, paaskrans, pompoenbrood en Sint-Niklaaskoeken.

      

 

Voor de kinderen uit de derde kleuterklas kan het bakken van brood  aangevraagd worden vanaf het tweede trimester!!!
 

Zoeken

 

Links