Restauratie Ten Walle

Van plannen tot afgewerkt product een technisch dossier …

In 2005 werd het startschot gegeven om de site integraal te restaureren. Het architectenbureau LMS Vermeersch werd aangesteld om de studie voor te bereiden. Dergelijke dossier vergt een grondige aanpak, in nauw overleg met de afdeling Erfgoed Vlaanderen. Vanuit de historiek werd het gebouw teruggebracht naar zijn oorspronkelijke uitstraling. Gevelopeningen die in de loop der tijd verdwenen, werden opgespoord en terug in het nieuwe ontwerp opgenomen. Muurschilderingen in de 19° eeuwse kapel werden door interieurspecialisten onderzocht en authentieke beelden zullen in de afwerking weer naar de oppervlakte komen.

Van 2005 tot heden werd alle historische informatie verzameld en werd het ontwerp voor subsidieaanvraag overgemaakt aan de Vlaamse overheid. Ook de rol van deelraad Erfgoed en Cultuurraad was hierin van belang. In 2011 kwam de goedkeuring binnen en is de aanbesteding voor de restauratie opgestart. Op 2 april 2012 startte aannemer Monument Vandekerckhove met de werken. Als eerste luik werd de gevel van de lokalen Academie in orde gezet, slechte stukken metselwerk werden vernieuwd, de ramen werden van dubbel beglazing voorzien, de gevel werd gereinigd en kreeg zijn authentieke gele kleur uit het verleden terug. Daarna startte de ruwbouw-restauratie van de 2 kapellen. De 17de eeuwse kapel  werd van een nieuwe absis voorzien, de kroonlijst werd volledig onder handen genomen. Deze kleine kapel zal in de toekomst stralen als kleine concertruimte.

De neogotische kapel werd in haar typisch zichtmetselwerk hersteld, de dakstructuur werd vernieuwd, met als pronkstuk bovenop het kloktorentje. De metalen zwarte ramen bewaren het oud karakter van deze site. Het Lam Gods en andere typische neogotische schilderingen worden naar de oppervlakte gebracht door firma Profiel. Deze kapel zal ook een nieuwe uitvalsbasis worden voor mini-optredens van externe artiesten en de eigen academie. Beide kapellen worden verbonden met een nieuwbouwgedeelte dat toegang geeft tot het sanitair blok en een foyerruimte. Akoestiek overheerst in alle ruimten, in de nieuwbouw sober verwerkt in de bekleding in essenhout op wanden, vloer en plafond.

In nauw overleg met Erfgoed West-Vlaanderen werden ook de hedendaagse technieken rond elektriciteit, verlichting, ventilatie en verwarming discreet verwerkt in deze Erfgoedsite. De technische uitrusting werd verzorgd door firma Vandewalle. De binnenkoer werd van een nieuwe afwatering voorzien en geplaveid met kasseien door aannemer Rogiers. Als laatste onderdeel is het nog even wachten op de restauratie van het Van Peteghemorgel. Momenteel is de aanvraag tot subsidiëring nog lopende.


 Meer foto's via deze link - korte historie - filmpje

Zoeken

 

Links