Praatcaf├ęs voor kankerpati├źnten en hun naasten

Meermaals per jaar wordt een praatcafé georganiseerd om mensen met kanker en gezins-, familieleden of vrienden van mensen met kanker een kans te geven elkaar te ontmoeten. Elk praatcafé start met een korte inleiding, waarna er ruimte is voor vragen en uitwisseling van ervaringen. Hierdoor leggen de deelnemers gemakkelijk contact met elkaar en kunnen ze er vrienden vinden.

WAAR? Vrijetijdshuis, Markt 1, 8820 Torhout (raadszaal, 1e verdiep)

De onderwerpen van de praatcafés zijn zeer divers, ziehier een opsomming:

  • donderdag 7 september om 14 uur: Manuele lymfedrainage. Wat is manuele lymfedrainage? Waarvoor dient manuele lymfedrainage? En kunt u het zelf doen? Meer informatie krijgt u door kinesist van het AZ Sint-Rembert Torhout.
  • donderdag 7 december om 14 uurAngst voor herval. Uw arts brengt u de boodschap: ‘U bent genezen verklaard’. Een pak van uw hart, een grote opluchting! En toch … Telkens wanneer u zich een dag minder voelt, een verkoudheid hebt, wat moe bent … komt dat stemmetje in u naar boven die u de vraag stelt: ‘Ik ben toch niet hervallen?’. Een beangstigend gevoel. Hoe gaat u daarmee om? Tijdens dit praatcafé krijgt u een klankbord en tips mee van de psychosociale dienst van het AZ Sint-Rembert Torhout.
  • Donderdag 1 maart 2018 om 14 uur: Sociale voorzieningen. De ziekenfondsen uit West-Vlaanderen geven u meer informatie over de sociale voorzieningen voor kankerpatiënten. Waar heb ik recht op? Tot wie moet ik mijn aanvraag richten? Wie kan mij helpen bij een aanvraag? Tijdens dit praatcafé krijgt u een leidraad om in het doolhof uw weg te vinden.
  • Donderdag 7 juni 2018 om 14 uur: Erfenissen en testamenten. Mensen staan doorgaans niet graag stil bij een overlijden. En zeker niet bij hun eigen overlijden. Maar wat gebeurt er met uw bezittingen als u er niet meer bent ? Notaris Stefaan Buylaert geeft u hierover deskundig advies.
  • Donderdag 6 september 2018 om 14 uur: Erfelijkheid en kanker. Kanker is een veelvoorkomende ziekte. De kans dat kanker bij meerdere personen in één familie voorkomt, is dus vrij groot. Kanker kan erfelijk zijn, maar in de meerderheid van de gevallen is dat niet zo: slechts bij 5 tot 10% van alle personen met kanker speelt erfelijke aanleg een doorslaggevende rol. Dokter Bruce Poppe, verbonden aan het UZ Gent, verstrekt u meer informatie over kanker en erfelijkheid. Ook kunt u er terecht met al uw vragen.
  • Donderdag 13 december 2018 om 14 uur: Slaapproblemen. Meer dan 70 % van de patiënten met de diagnose kanker, krijgen te maken met vermoeidheid. Deze vermoeidheid wordt door verschillende factoren beïnvloed en kan heel lang na het einde van de behandeling aanhouden. Het heeft een impact op de kwaliteit van leven; zowel tijdens en na de behandeling en kan het terug in het werkveld treden fel afremmen.
    Inzicht in de mechanismen van deze vermoeidheid en tips om er mee om te gaan, zijn dan ook geen overbodige luxe. Dit praatcafé zal gegeven worden door Yannick Provoost van de Bond Moyson.

Alle activiteiten zijn gratis. Je dient je vooraf in te schrijven bij: Christelle Demoor, 050 22 11 25 of christelle.demoor@torhout.be

Dit is een initiatief van Kom op tegen Kanker, provincie West-Vlaanderen, Sint-Rembert Algemeen Ziekenhuis, Lokaal Bestuur Torhout, Leif, OCMW Torhout, Bond Moyson, Christelijke Mutualiteit, Neutraal Ziekenfonds Vlaanderen, Liberale Mutualiteit en Onafhankelijk Ziekenfonds.

 

 

Zoeken

 

Links