Nieuws

15.6.2017

Maatregelen bestrijding vogelgriep

Er zijn besmettingen met het hoogpathogene vogelgriepvirus H5N8 vastgesteld bij een pluimveehandelaar in Waardamme (Oostkamp) en Zuienkerke. Torhout bevindt zich deels in het toezichtsgebied.

Ik heb pluimvee, wat moet ik doen?

Torhout valt gedeeltelijk binnen het toezichtsgebied. Onderstaande maatregelen gelden enkel voor mensen die binnen een bepaalde regio vallen. Wil je weten of je binnen de zone valt? Klik hier.

 

Maatregelen toepassing voor professionele en particuliere houders

- Alle houders van pluimvee en andere vogels moeten een inventaris opmaken van het pluimvee en de vogels die zij houden.

- Verplaatsingen van pluimvee, vogels en broedeieren binnen het toezichtsgebied zijn verboden.

- Alle verzamelingen, zoals beurzen, markten, tentoonstellingen en prijskampen, van pluimvee en andere in gevangenschap gehouden vogels zijn verboden.

 

Naar waar moet ik mijn inventaris sturen?

- De professionele houders sturen deze inventaris binnen de 72 uur door naar de LCE van het FAVV waarvan zij afhangen (contactgegevens: http://www.favv-afsca.fgov.be/lce/).

- De hobbyhouders sturen hun inventaris binnen de 72 uur door naar het stadsbestuur via info@torhout.be.

 

Voor bijkomende maatregelen voor professionelen: klik hier

In het kader van de preventie van vogelgriep is het zeer belangrijk dat deze regels strikt toegepast worden. Het FAVV vraagt alle pluimveehouders om waakzaam te zijn en een dierenarts te raadplegen wanneer hun vogels plots ziek zijn of sterven. Abnormale sterfte bij wilde vogels kan nog steeds gemeld worden op het gratis nummer 0800/99777.

 

Hoe zit het met de consumptie van vlees en eieren?

Consumenten kunnen gerust zijn: alle pluimveevlees en eieren zijn veilig en kunnen zonder problemen gegeten worden.

Voor meer informatie  kunt u terecht de website van het voedselagentschap: klik hier.

 

Zoeken

 

Links