Marleen Vercruysse - Keramische Potstructuren

 

Marleen Vercruysse staat voor keramiek. Ze woont en werkt in het West-Vlaamse Koekelare. Haar passie en kennis draagt ze als lesgeefster over aan cursisten pottenbakken te Torhout.
Haar werk is het resultaat van jarenlang noeste arbeid van kneden, draaien, experimenteren en geduldig afwachten wat uit de oven zou komen. Wat begon als een ambacht heeft geleid tot kunst. Ze voelt niet meer de druk om binnen de perken te blijven van het functionele. De obligate vaas of schaal wordt een object dat men wil hebben, houden en koesteren. Vorm en kleur komen harmonieus samen in een tijdloos concept.
De symmetrische sculpturen tonen de schoonheid van eenvoud, zonder minimalistisch te zijn. Kleur komt tot leven in unieke schakeringen na een lange strijd tussen vuur, water, aarde en lucht. De afwerking getuigt van een grondige materiaalkennis en respect voor finesse. Waarbij klei de basis vormt, worden ook natuursteen, glas en metaal aangewend als dragers van haar kunstvoorwerpen. Marleen werkt meestal volgens de westerse vorm van rakutechniek. Maar ze slaagt er in om niet de zoveelste kopiist te worden van Paul Soldner of Tim Andrews.

De tentoonstelling is open op werkdagen (uitgezonderd op maandagvoormiddag); vanaf 15 mei eveneens open op zaterdag, zon- en feestdagen telkens van 9.30 tot 12.30 uur en van 13.30 tot 17 uur. Op zondag 21 april om 15 uur is er 'Gids op Zondag' met gratis rondleidingen in de tentoonstelling en de vaste collectie van het museum. Op zondag 6 mei 2012 om 10 uur is er in het museum een voordracht met toelichting bij het werk door de kunstenaar Marleen Vercruysse zelf.

Van 2 april tot 28 mei 2012 in het Museum Torhouts Aardewerk
 

Zoeken

 

Links