Inleiding viool, alt-viool en contrabas

viool Wie kent er niet de familie van de strijkinstrumenten 'viool, altviool, cello en contrabas'? Vroeger was het bespelen van een snaarinstrument nogal elitair. Een beetje voor de gegoede klasse. Daar is gelukkig verandering in gekomen. Kijk maar in hoeveel popgroepen de strijkers aan bod komen. De strijkers zijn 'in' vandaag. De methodes die we gebruiken in de instrumentles zijn daarom ook sterk geëvolueerd met de denkwereld van de jongeren. Alle genres komen aan bod. Van klassiek tot pop, folk en evergreens. Met meespeel-CD's maar evengoed nog met de traditionele pianobegeleidingen.

Alle strijkers hebben vier snaren, de contrabas soms vijf. De cello en de contrabas zijn de grootste en de diepst klinkende instrumenten. Ze steunen op een metalen pin. De cellist zit op een stoel. Omwille van de grootte van de contrabas staat de muzikant achter zijn instrument.

De violist en de altviolist houdt zijn instrument tussen de kin en de schouder. Met de vingers van de linkerhand drukt hij/zij de snaren tegen de ebben houten toets om zo de snaar te verkorten en dus hoger te laten klinken. Met een strijkstok, of door te tokkelen met de vingers (pizzicato) worden de snaren tot trilling gebracht.
Een altviool is iets groter. Uiterlijk verschillen de twee instrumenten niet veel, maar de klank is anders. Wie kiest voor een viool, houdt van haar briljante, heldere klank, zoals een sopraanstem. De altviool heeft een typische melancholische, diepe en warme klank.
Voor het DKO (Deeltijds Kunstonderwijs) worden speciale kleinere studieviolen gebouwd. Ze bestaan in verschillende formaten: 1/4, 2/4, 3/4 en tenslotte 4/4=volwassen maat. De geschikte maat voor kinderen kan gevonden worden uit de lengte van de arm: de viool is niet te groot als de volle hand de krul kan grijpen.
Onze Academie beschikt over degelijke huurinstrumenten. Voor de allerkleinsten (vanaf 6 jaar) tot volwassenen. En wees gerust, als je zou beslissen om zelf een instrument aan te kopen dan hoef je niet per sé een Stradivarius te kopen. Er bestaan duizenden goede strijkinstrumenten die meer dan betaalbaar zijn. Wij beschikken in onze Academie over een team gedreven leerkrachten die je graag met raad en daad zullen bijstaan om het juiste instrument te kiezen.
Om een instrument te beheersen, moet je oefenen, nee, geen uren per dag, maar wel regelmatig zoals je moet trainen als je een marathon wil lopen.
En wij, leerkrachten, durven je dan te garanderen dat je in de kortste keren geen kattengejank, maar wel aangename, amusante en hemelse klanken zult toveren uit je instrument.
In de Academie kan je na een paar jaar meespelen in een echt symfonieorkest. Eén van de voordelen van een strijkinstrument. Samen spelen en samen vreugde beleven aan muziek in groep, met jouw vrienden...
Niet meer twijfelen maar gewoon doen! Leve de strijkinstrumenten!!

 

Zoeken

Contactinformatie

Kunstacademie
Bruggestraat 12, 8820 Torhout
Tel.: 050 21 56 55
E-mail: secretariaatacademie@torhout.be
Directeur: Johan Vandecaveye
E-mail: academie@torhout.be
Contacturen secretariaat
maandag, donderdag en vrijdag: 16.00 - 19.00 uur
dinsdag: 11.00 -12.00 uur en van 16.00 - 19.00 uur
woensdag: 14.30 - 19.00 uur
zaterdag: 09.30 - 11.30 uur.

 

Links