Inleiding hobo

Het ‘Guinness Book of World Records’ heeft ooit de hobo voorgesteld als het moeilijkste muziekinstrument ter wereld . Hoewel we intussen weten dat we die stelling met een korreltje zout moeten nemen, kan niet ontkend worden dat het bespelen van de hobo (zeker in het begin) absoluut niet vanzelf gaat. Elke beginnende hoboïst heeft namelijk een aantal horden te nemen: het mondstuk van de hobo (het riet, of beter: het dubbelriet), de speciale blaastechniek, en als klap op de vuurpijl heeft de hobo een vingertechniek die iets minder voor de hand ligt (of in de hand ligt…) dan de meeste andere blaasinstrumenten.

Dat alles weegt echter niet op tegen het grote plezier dat men kan ervaren, eens men het instrument beheerst. Velen vinden het geluid van een hobo “magisch”. Het instrument heeft inderdaad een betoverende klank, alsof erop gezongen word. In de meeste orkestwerken (zowel voor harmonieorkest als voor symfonieorkest) vindt men dan ook prachtige orkestsolo’s voor de hobo. Johannes Brahms noemde de hobo niet zonder reden “de keizer van het orkest”.

Leerlingen die graag hobo willen leren aan de academie, kunnen hiervoor terecht op woensdagnamiddag. Ze hoeven niet onmiddellijk een hobo te kopen, maar kunnen beter gedurende de eerste twee jaar een hobo van de school huren. De leraar staat in voor de rietjes en zal die ook aanpassen aan de individuele noden van elke leerling. In het eerste jaar wordt er verwacht dat de leerling elke dag een kwartier oefent (later wordt die oefentijd langzamerhand verlengd). Aanvankelijk zal de hobo nog wat ruw en hard klinken, maar het is de bedoeling om tegen Kerstmis de familie al te kunnen verrassen met een welluidend kerstlied op de hobo!Na de klassieke hindernissen van een eerste jaar, zijn de meeste leerlingen vertrokken voor een lange en mooie muzikale reis met de hobo . Velen sluiten na enkele jaren aan bij een kamerorkest, een symfonieorkest of een harmonieorkest.

Weinigen trekken later met hun hobo de jungle in. Jeremy Irons deed het wel, als “Father Gabriel” in “The Mission”, een film uit 1986 waarin de hobo een belangrijke rol speelt (mede door de muziek van Ennio Morricone). Deze film is een echte aanrader voor iedereen die zich wil laten betoveren door de magische klank van de hobo …

Zoeken

 

Links