Inleiding accordeon

accordeonWie voor accordeon kiest, kiest voor veelzijdigheid. Een accordeon is mobiel, het instrument kan overal meegenomen worden en je kan jezelf begeleiden! De accordeon kan zowat alle stijlen aan: van populaire liedjes, over folk, tot klassieke orkestpartituren!

Het grote probleem is dat er veel accordeons bestaan. Qua rechterklavier zie je ofwel knopjes, ofwel een pianoklavier. De knopaccordeons kan je dan nog eens onderverdelen: ofwel ligt de do op de eerste rij, ofwel op de tweede, ofwel op de derde rij. Deze types worden respectievelijk do 1, do 2 en do 3 genoemd. Qua linkerklavier heb je instrumenten met rechte of Belgische bassen, en instrumenten met schuine of internationale bassen. Op alle accordeons is links een standaardbasmanuaal aanwezig. Dit houdt in dat je slechts een knopje moet indrukken om een heel akkoord te vormen. Wens je je te bekwamen in de klassieke literatuur, dan kies je voor een accordeon die links daarbovenop een freebassmanuaal heeft. Dit manuaal treedt in werking door de convertor in te drukken. Hierdoor vervalt het standaardbasmanuaal en worden de knoppen links allemaal enkelvoudige noten (in plaats van hele akkoorden), zodat je linkerklavier eigenlijk het spiegelbeeld is van je rechterklavier en je dus zowel rechts als links tegelijkertijd mooie melodie├źn kan spelen.

Het type accordeon dat in de Academie van Torhout wordt aangeraden, is de knopaccordeon met de do op de eerste rij.

Le piano du pauvre is een oude bijnaam van het instrument. Helaas is dit niet meer van toepassing. Accordeon is een handgemaakt instrument, het maken ervan vraagt enorm veel verfijning en precisie. Dit weegt natuurlijk door in de kostprijs... Als beginner kan je van start met een kleiner instrument. Dit heeft een beperktere tessituur, maar voor de eerste jaren accordeonles is dit ruim voldoende. Bovendien biedt de Academie een paar huuraccordeons aan.
Alvorens tot de aanschaf van een instrument over te gaan, is het aangewezen om eerst de leraar te contacteren.

 

Zoeken

Contactinformatie

Kunstacademie
Bruggestraat 12, 8820 Torhout
Tel.: 050 21 56 55
E-mail: secretariaatacademie@torhout.be
Directeur: Johan Vandecaveye
E-mail: academie@torhout.be
Contacturen secretariaat
maandag, donderdag en vrijdag: 16.00 - 19.00 uur
dinsdag: 11.00 -12.00 uur en van 16.00 - 19.00 uur
woensdag: 14.30 - 19.00 uur
zaterdag: 09.30 - 11.30 uur.

 

Links