Inleiding piano

piano De keuze van het instrument is een belangrijke beslissing in je muzikale studie en bepaalt in grote mate de verdere ontwikkeling van je artistieke opleiding. Als je voor piano kiest, kies je voor een prachtig instrument dat enorm veel mogelijkheden biedt op het gebied van repertoire (van barok tot 21ste eeuw) en daardoor ook meteen een solide basis vormt voor een brede muzikale achtergrond.

Eenmaal je vernomen hebt van wie je de komende jaren les zult krijgen, kun je het uurrooster van de betrokken leraar raadplegen en vervolgens in de loop van de eerste week contact opnemen. De les gaat één keer per week door in groepjes van 3 tot 4 leerlingen (ongeveer van dezelfde graad) en duurt 1 uur. Het tijdstip van de les wordt bij het eerste contact afgesproken en daarbij wordt zoveel mogelijk rekening gehouden met bijvoorbeeld het uurrooster van AMV of van andere activiteiten. Als deze vaak ingewikkelde denk- en organisatieoefening achter de rug is, wordt van de leerlingen verwacht dat zij iedere week stipt aanwezig zijn in de les.

Voor een goeie start is het natuurlijk ook belangrijk om bij aanvang van het schooljaar thuis over een goed studie-instrument te beschikken. De piano-handelaars bieden tegenwoordig diverse formules aan die gaan van het kopen van een nieuwe of tweedehandse piano tot de huur of huurkoop van zo'n instrument. Voor advies bij de keuze van het instrument kun je steeds bij je leraar terecht. Enkele tips bij de aankoop van je instrument :
- Zorg dat je kunt beschikken over een akoestisch instrument (buffet- of vleugelpiano). De ervaring leert dat digitale piano's niet bevorderlijk zijn voor een gedegen basistechniek
- Zorg het liefst ook voor een piano-stoel die in de hoogte verstelbaar is en voor een voetbankje, dit bevordert een correcte houding.
- Laat je piano 1 maal per jaar stemmen.

De handboeken die je tijdens het eerste jaar zult gebruiken verschillen van leraar tot leraar. Wacht dus eventjes af alvorens je een bepaalde methode aanschaft.

Je hebt thuis een piano, je kunt iedere week naar de les gaan, je heb een handboek, nu komt het er alleen nog op aan om op regelmatige tijdstippen te oefenen, liefst 30 minuten per dag. Om de concentratie te bevorderen kun je dit het beste doen in een rustige en verwarmde ruimte en in het begin moet vooral aandacht besteed worden aan een correcte en ontspannen houding (voor de dames alvast het volgende: lange nagels zijn bij pianisten uit den boze).

Indien het aanvankelijk niet zo wil lukken met die dagelijkse studie kunnen je ouders je wellicht helpen bij de organisatie en planning van de oefentijden. Ook regelmatig eens voorspelen voor je ouders, grootouders, vrienden, ... kan je helpen om de moed erin te houden en het nodige vertrouwen op te bouwen.

Als communicatiemiddel tussen leraar, leerling en ouders wordt de agenda gebruikt. Wekelijks worden daarin door de leraar een opdracht en eventuele opmerkingen genoteerd, de ouders tenslotte ondertekenen het geheel.

 

Rechercher

Contactinformatie

Kunstacademie
Bruggestraat 12, 8820 Torhout
Tel.: 050 21 56 55
E-mail: secretariaatacademie@torhout.be
Directeur: Johan Vandecaveye
E-mail: academie@torhout.be
Contacturen secretariaat
maandag, donderdag en vrijdag: 16.00 - 19.00 uur
dinsdag: 11.00 -12.00 uur en van 16.00 - 19.00 uur
woensdag: 14.30 - 19.00 uur
zaterdag: 09.30 - 11.30 uur.

 

Links