Forum Wereldoorlog I

Ginter - Subsidies voor herdenkingsactiviteiten WOI - oproep


 

Ginter lanceert een subsidiesysteem voor personen en verenigingen die in de komende vier jaar een project of evenement willen organiseren rond de herdenking van 100 jaar Groote Oorlog.

De bedoeling is het lokale erfgoed levendig te houden en zo veel mogelijk mensen, ook dicht bij huis, te betrekken bij de activiteiten.

Om het herdenkingsaanbod te stimuleren en ook niet te vergeten wat er zich achter het front of ‘in bezet gebied’ afspeelde in de loop van de Eerste Wereldoorlog, werkte de erfgoedcel van Ginter (intergemeentelijk cultureel samenwerkingsverband van Gistel, Ichtegem, Koekelare, Kortemark, Oudenburg, Torhout en Zedelgem) een subsidiereglement uit. Dit reglement en het aanvraagformulier kan je hier downloaden.

Het is bedoeld voor individuele personen en verenigingen die een activiteit organiseren rond de herdenking van de Eerste Wereldoorlog, die ook in onze regio voor de grootste ellende zorgde. Wie heeft er in eigen familiekring immers geen grootouders gekend die ze daarover nog hebben horen getuigen?

Om dit lokale erfgoed beter te bewaren en opnieuw te activeren, wil Ginter creatieve inspanningen en initiatieven op basis van dit materiaal financieel ondersteunen. Dit aanbod kan breed gaan: onderzoek, publicaties, lezingen, gidsenbeurten, theaterwandelingen, re-enactments, erfgoedcafés, …

Er wordt in het reglement een onderscheid gemaakt tussen twee categorieën: lezingen en gidsenbeurten enerzijds, en 'grotere' projecten anderzijds.

Beide worden naar verhouding betoelaagd. Het reglement vermeldt eveneens de voorwaarden waaraan de projecten moeten voldoen en hoe ze worden beoordeeld.

Subsidies kunnen aangevraagd worden voor activiteiten of projecten die plaatsvinden vanaf 28 juni 2014, exact 100 na het ‘startschot’ dat de Eerste Wereldoorlog op gang bracht, nl. de moord op Frans Ferdinand van Oostenrijk.

Meer info via info@ginter.be of www.ginter.be
 

(terug naar pagina van Vrije Tijd)

Zoeken

 

Links